gevoel van vrijheid

Het gevoel van vrijheid is een grote multimediale openluchtvoorstelling waarin lokale gebeurtenissen uit WOII centraal staan. Theater, film, muziek en zang zijn gecombineerd tot een 2 uur durende indrukwekkende en unieke totaalervaring, die u niet mag missen!

Nunspeet
Voor Nunspeet staat het Verscholen Dorp centraal. In de bossen bij Vierhouten zijn vanaf het voorjaar 1943 bovengronds en deels ondergronds hutten gebruikt, waar Joodse onderduikers zich verborgen hielden. In oktober 1944 is die schuilplaats ontdekt, waarna de destijds 80 aanwezigen zijn gevlucht. Acht van hen zijn door de Duitsers opgepakt en gefusilleerd. Interessant detail: In Nunspeet spelen we op de plek waar deze acht mensen gevangen hebben gezeten voordat ze zijn omgebracht: Het openluchttheater van de Paasheuvel in Vierhouten.

Elburg
In Elburg pleegde de verzetsgroep rondom landgoed Old Putten actief verzet met het vervoeren van onderduikers, het redden van piloten, maar ook met het plegen van aanslagen op Duitse transporten.
Deze verzetsgroep, onder leiding van Niek Rambonnet en de mensen rondom het Verscholen dorp, stonden in nauw contact met elkaar. De groep Old Putten heeft bijvoorbeeld geregeld onderduikers van en naar het Verscholen Dorp gebracht. Dat directe contact is één van de belangrijkste personen rond het Dorp, opa Bakker, zelfs fataal geworden.

Hoop voor de toekomst
Behalve dat rechtstreekse contact is er nog een link tussen Nunspeet en Elburg – en een zeer hoopvolle ook. Zonder zijn ouders woont het 6-jarige Joodse jochie Herman Löwenberg, tot de ontdekking ervan, in het Verscholen dorp. Daarna wordt hij ondergebracht in Elburg, waar hij het einde van de oorlog afwacht. Als de bevrijding dan zover is, kan hij zijn geluk niet op. Hij zet een feestmutsje op en rent door de straten van Elburg, voortdurend roepend: ‘Ík ben Joods! Ik ben Joods!’ Volledig tegen de verwachting in blijken zijn ouders ook nog te leven en kan hij in het voorjaar van 1945 met hen herenigd worden.

Voorstellingen
De voorstellingen vinden op 17 en 18 april 2020 plaats in het Amfitheater van De Paasheuvel te Vierhouten en op 1 en 2 mei 2020 aan de los wal aan de haven in Elburg. In verband met projecties op een bioscoopformaat doek van 15 meter breed, die onderdeel vormen van de voorstelling, is de aanvangstijd 21.00 uur. Tijdens de voorstelling is er een pauze van 30 minuten.